Jednoduchá a celkem bezmozková úprava kachny - jinak už kachnu nepeču, jednak je to opravdu nejjednodušší, a taky - pokud nemám možnost koupit čerstvou, tak u těch z obchodu nikdy nevím, jestli ty kačeny nepamatují už moji babi... A takhle je měkoučká pokaždé. Vzdá se i ta nejstarší.
Postup
Kachnu omyju, nasolím a okmínuju. Posadím ji do pekáčku, ničím nepodlévám. Přikryju a dávám do trouby o půlnoci na 90°. Normálně jdu spát a dopoledne na ni kouknu (to je druhý obrázek) - a pak dopeču hodinku - hodinku a půl při teplotě 180°- 190°, posledních dvacet minut peču odkrytou, aby zezlátla kůrka, podliju výpekem. Kachna je měkoučká a maso se jen rozpadá.
Tip: Kachna se dá péct i kratší dobu, 5-6 hodin při teplotě 110° - 120° a pak hodinku dopéct při 180°, pro mě je to ale pohodlnější takhle, vstávat v šest kvůli kačeny se mi nechce. Před dopečením můžeme přidat ke kachně (i dovnitř) nakrájená oloupaná jablka nebo ji těsně před dokončením potřít medem rozmíchaným s citronovou šťávou.
Rozmarýn
(rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni
i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ...
zobrazit článek